Spring til indhold

Disse grøntsager skal du spise

Det er ingen hemmelighed at grøntsager er en vigtig del af enhver sund diæt. Nogle grøntsager er imidlertid sundere end andre og i denne artikel får du de bedste grøntsager, der virkelig kan gøre underværker for dit helbred. Læs med herunder og bliv klogere.

 

Rosenkål

Ligesom broccoli er rosenkål en korsblomstret grøntsag, og de indeholder de samme gavnlige planteforbindelser.

Rosenkål kan også prale af kaempferol, en antioxidant, der kan være særlig effektiv til at forhindre celleskader.

Kaempferol har vist sig at have anti-inflammatoriske og kræftbekæmpende egenskaber, som kan beskytte mod sygdom.

Denne grøntsag er ligeledes en god kilde til fiber, et vigtigt næringsstof, der understøtter tarmregularitet, hjertesundhed og blodsukkerkontrol.

Derudover er rosenkål meget næringstætte. Hver portion er spækket med folat, magnesium og kalium samt vitamin A, C og K.

Se også: Køb dine grøntsager og andre dagligvarer online. Lige nu får du rabat, når du handler hos Gorillas, bare du bruger denne Gorillas rabatkode.

 

Grønkål

Som andre grønne grøntsager er grønkål kendt for sin næringsstoftæthed og antioxidantindhold.

Kun 1 kop (21 gram) rå grønkål er fyldt med kalium, calcium, kobber og vitamin A, B, C og K.

I en lille undersøgelse var det at spise grønkål sammen med et højt kulhydratmåltid mere effektivt til at forhindre blodsukkerstigninger end at spise et højt kulhydratmåltid alene.

En anden undersøgelse viste, at drikke af grønkålsjuice kan reducere blodtryk, kolesterol og blodsukker.

 

Grønne ærter

Ærter er en stivelsesholdige grøntsag, hvilket betyder, at de har flere kulhydrater og kalorier end ikke-stivelsesholdige grøntsager og kan påvirke blodsukkerniveauet, når de spises i store mængder.

Ikke desto mindre er grønne ærter utroligt nærende. Kun 1 kop (160 gram) indeholder 9 gram fibre, 9 gram protein og vitamin A, C og K samt riboflavin, thiamin, niacin og folat.

Fordi de er høje i fiber, understøtter ærter fordøjelsessundheden ved at forbedre de gavnlige bakterier i din tarm og fremme regelmæssig afføring.

Desuden er ærter rige på saponiner, en gruppe planteforbindelser, der er kendt for deres anticancer-effekter. Mens yderligere undersøgelser er nødvendige, tyder noget forskning på, at saponiner kan reducere tumorvækst og forårsage kræftcelledød.

 

Spinatroe

Spinatroer er lavt i kalorier, men højt i mange vigtige vitaminer og mineraler.

En kop (36 gram) indeholder kun 7 kalorier, men næsten 1 gram fibre, 1 gram protein og masser af mangan, magnesium og vitamin A, C og K.

Mangold er også fyldt med sundhedsfremmende antioxidanter og planteforbindelser, herunder betalainer og flavonoider.

Denne grøntsag kan endda hjælpe med at forhindre skader forårsaget af type 2-diabetes, selvom der er behov for menneskelige undersøgelser.

I en ældre undersøgelse i rotter reducerede mangoldekstrakt oxidativ stress forårsaget af høje blodsukkerniveauer i lungerne. I en anden ældre rotteundersøgelse hjalp mangoldekstrakt med at forbedre blodsukkerniveauet og reducere oxidativt stress.

Samtidigt er spinatroer meget klimavenlige og kan således hjælpe med at reducere CO2.

 

Rødbeder

Rødbeder er en levende, alsidig rodfrugt, der pakker fibre, folat og mangan i hver portion med meget få kalorier.

De er også rige på nitrater, som din krop omdanner til nitrogenoxid – en forbindelse, der kan hjælpe med at udvide blodkarrene.

Ifølge en gennemgang af 11 undersøgelser kan nitraterne i roejuice hjælpe med at sænke blodtrykket. Til gengæld kan dette mindske din risiko for hjertesygdomme.

Desuden er roer og deres juice blevet forbundet med forbedret udholdenhed og atletisk præstation.