Spring til indhold

Astrologi – Hvad er det?

Historien om stjernetegnene

Den første ting man skal vide om stjernetegn er, at de ikke er astrologiske. Astrologi er studiet af, hvordan himmellegemer påvirker vores liv, og hvad vi kan gøre for at tilpasse os til disse virkninger. Stjernetegn blev derimod skabt af egyptiske astrologer som en måde at organisere og forstå alle mulige kombinationer af stjernepositioner på himlen på. Udtrykket “zodiac” kommer fra et gammelt latinsk ord, der betyder “kreds af dyr”Dette henviser til det faktum, at der i græsk astronomi og astrologi er tolv stjernebilleder, der er forbundet med 12 forskellige dyr. Cirklen er opdelt i tolv lige store dele, der svarer til hvert dyr.

Oldtidens historie

Stjernetegn har været brugt siden oldtiden af vestlige astrologer. De blev skabt omkring 1500 f.Kr. og er baseret på babyloniske stjernekataloger fra 40-50 århundreder før det. Brugen af dem var dog ikke begrænset til Egypten og Grækenland; for eksempel førte kinesiske astronomer også optegnelser over stjernepositioner, som gjorde det muligt for dem at skabe deres eget stjernetegnssystem kaldet “Xiu”. I Kina bestod det af 24 divisioner i stedet for de sædvanlige 12, fordi de talte stjernerne to gange (om dagen og om natten).

Modernisering

Siden renæssancen har den vestlige astrologi været baseret på dyrekredsen. Den blev også moderniseret og reformeret af astronomen Johannes Kepler i 1627, da han udgav sin bog “Harmonices Mundi”, som indeholdt en korrigeret udgave af Ptolemæus’ stjernekatalog med forbedrede koordinater for mere end 1000 stjerner. Dette blev kendt som Rudolphine-tabellerne (efter kejser Rudolf II), fordi de blev overrakt til ham den 24. december 1598 på Prags borg.
I dag er astrologi noget som mange kender igennem horoskoper på internettet eller i ugebladene.

Astrologiske associationer

Hvert stjernebillede er forbundet med et dyr eller en mytologisk helt, hvis styrker menes at have kvaliteter, der kan bruges til at forudsige menneskelig adfærd, når de kombineres sammen. Forbindelsen mellem disse figurer og deres tilsvarende dyr/helte er en af grundene til, at nogle mennesker tror påastrologi.

Stjernetegn på himlen

Stjernetegnene er ikke egentlige stjernebilleder, men de er baseret på deres placering. Solen passerer gennem et tegn hver måned og tilbringer ca. to uger i hvert tegn. Det betyder, at der er et andet stjernetegn oppe på himlen på et hvilket som helst tidspunkt. Du kan selv se det ved at kigge op på stjernerne på en klar nat – du vil bemærke, at forskellige stjernebilleder er “foran” andre.

Så der har du det! En grundlæggende introduktion til stjernetegn og deres historie. Gå nu ud og se op på stjernerne – hvem ved, måske kan du spotte dit eget stjernetegn!