Spring til indhold

Mental forberedelse hjælper på søvnen

Hvis du er, som danskerne er flest, så kender du sikkert til at ligge, vende og dreje sig uden at kunne finde hvile. I denne artikel får du en række tips til, hvad du kan gøre, så du kan sove endnu bedre hver nat.

Læs med herunder. Måske får du et tip eller to, der kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn.

Prøv aromaterapi

Aromaterapi involverer brugen af ​​æteriske olier. Det praktiseres almindeligvis af dem, der har problemer med at falde i søvn, da det kan hjælpe med afslapning.

En systematisk gennemgang af 12 undersøgelser viste, at brugen af ​​aromaterapi var effektiv til at forbedre søvnkvaliteten.

Populære dufte med positive effekter på søvn inkluderer:

  • lavendel
  • damask rose
  • pebermynte

Olieblandinger lavet med ingredienser som citron og appelsin var også effektive til at forbedre søvnkvaliteten.

Selvom der er en række forskellige måder at bruge æteriske olier på, er mange søvnundersøgelser centreret om inhalationsaromaterapi.

En diffuser af æterisk olie kan være nyttig til at tilføre dit værelse afslappende dufte, der tilskynder til søvn.

Køb æteriske olier online.

Øv dig i at skrive før sengetid

Nogle mennesker har svært ved at falde i søvn, fordi deres tanker bliver ved med at køre i ring. Forskning har vist, at dette kan producere angst og stress, som kan generere negative følelser og forstyrre søvnen.

Journalisering og fokus på positive tanker kan berolige sindet og hjælpe dig med at sove bedre.

At nedskrive de positive begivenheder, der skete i løbet af dagen – eller kan ske i fremtiden – kan skabe en tilstand af taknemmelighed og lykke, nedprioritere stressende begivenheder og fremme mere afslapning ved sengetid.

Faktisk fandt en undersøgelse af 41 universitetsstuderende, at journalføring resulterede i reduceret sengetidsbekymring og stress, øget søvntid og forbedret søvnkvalitet.

Øv denne teknik ved at sætte 15 minutter af hver aften til at skrive om din dag. Det er vigtigt at fokusere ikke kun på dagens positive begivenheder, men også på, hvordan du har det på det tidspunkt.

En anden undersøgelse viste, at det at skrive en to-do-liste, om end i 5 minutter, var endnu mere effektivt end at skrive journal til at hjælpe unge voksne med at falde i søvn hurtigere.

Begræns koffein og drik en beroligende drik

Koffein er meget brugt blandt mennesker til at bekæmpe træthed og stimulere årvågenhed. Det kan findes i fødevarer og drikkevarer som:

  • chokolade
  • kaffe
  • sodavand
  • energidrikke

Dette stimulans kan have katastrofale virkninger på din søvnkvalitet og søvnvarighed.

Selvom virkningerne af koffein varierer fra person til person, anbefales det, at du afholder dig fra at indtage det mindst 6 timer før sengetid.

I stedet kunne du drikke en beroligende te som kamillete. Det har vist sig at fremme søvn og afslapning. Andre sengetidsteer, der hjælper med at sove, inkluderer passionflower, magnolia, Baldrianrod mod søvnproblemer.

Juster din søvnposition

God søvnkvalitet kan afhænge af din kropsposition i løbet af natten.

Der er tre hovedsovestillinger:

  • tilbage
  • mave
  • side

Traditionelt mente man, at rygsovende havde en bedre søvnkvalitet.

Forskning har dog vist, at dette muligvis ikke er den bedste stilling at sove i, da det kan føre til blokerede luftveje, søvnapnø og snorken.

Selvom individuelle præferencer spiller en vigtig rolle i valg af søvnposition, ser sidestillingen ud til at være forbundet med søvn af høj kvalitet.